• Záložka do knihy spája slovenské školy

          • 12. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy

            Záložka do knihy spája slovenské školy

            Hrdinovia detektívnych románov

            Do tohto celoslovenského projektu zameraného na rozvoj a podporu kreatívneho čítania sa naša SOŠ strojnícka zapája každý rok. Študenti sa podrobnejšie počas výroby záložiek oboznámili s dielami a postavami povinných maturitných autorov svetovej i slovenskej detektívnej literatúry, napr. Agatha Christie, A. C. Doyle, R. Chandler, D. Dán a ďalší. Na ich záložkách sa najčastejšie objavovali hrdinovia ako: Hercule Poirot, Slečna Marplová, Sherlock Holmes, Phil Marlowe a iní.

            Záložky tvorili  žiaci prvého a druhého ročníka odboru grafik digitálnych médií. Spolu ich bolo 16. Pracovali aj na teoretickom, aj na praktickom vyučovaní pod odborným dohľadom Ing. M. Ďutku, Mgr. E. Turčániovej a MOV Mgr. B. Cehelského. Popri tom viedli hodnotnú diskusiu o prečítaných príbehoch, čo im pomáhalo pri umeleckom stvárnení literárnych motívov.

            S partnerskou školou  SOŠ strojníckou z Kysuckého Nového Mesta sme mali výbornú spoluprácu, záložky sme si navzájom vymenili, a tiež sme sa  obdarovali publikáciami, perami s logom školy a propagačnými predmetmi. Každý žiak, ktorý vyrobil záložku, bol zároveň obdarovaný záložkou z pridelenej partnerskej školy. Poďakovanie patrí  všetkým zúčastneným žiakom za ich úsilie vyrobiť záložku na jednej strane podľa svojich schopností a možností a na druhej strane ako darček pre zatiaľ neznámeho kamaráta z partnerskej školy. Rovnako im patrí vďaka aj za snahu podeliť sa o svoje čitateľské zážitky so svojimi spolužiakmi.

            Spracovala Mgr. Eva Turčániová

          • Okresné kolo stredných škôl vo veľkom futbale chlapcov

          • Vo štvrtok 26.10. 2023 sa na ihrisku pri futbalovom štadióne stretli futbaloví reprezentanti stredných škôl, aby si zmerali sily vo veľkom futbale v okresnom kole. Naši chlapci si po dvoch výhrach, jednej remíze a jednej prehre vybojovali 3.miesto. Ďakujeme chlapcom za vzornú reprezentáciu školy a budeme sa tešiť na ich ďalšie športové účinkovanie.

            Mgr. Martina Andrašková

          • Mladý elektronik 2023

          • Zúčastnili sme sa na celoštátnom kole 5. ročníku súťaže Mladých elektronik. Našu školu zatsupovali Ján Lomňančík a Ján Červenec z 2.C. Spomedzi 46 súťažiacich sa naši chlapci umiestnili peknom na 9. a 12. mieste. Naši chlapci predviedli vynikajúce schopnosti, čo sa týka praktickej stránky súťaže, za čom im gratulujeme. 

          • Školské kolo súťaže Zenit v programovaní

          • Naša škola aktívne podporuje aj žiakov, ktorí majú záujem o programovanie. Svedčia o tom žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka odboru mechanik počítačových sietí, ktorí sa zúčastnili školského kola súťaže Zenit v programovaní v kategórii A a B, ktoré sa konalo 17.10.2023. Dvaja žiaci - Timotej Dinga z 3.D a Lukáš Rakovan z 4.D sa stali úspešní riešitelia a postúpili na krajské kolo v programovaní v kategórii A.

            Držíme im palce!

          • MLADÝ TALENT VO ZVÁRANÍ

          • Dňa 24.10.2023 sa naši dvaja žiacizo 4.C, odboru mechanik strojov a zariadení – Samuel Majerík a Miroslav Vanko, pod vedením Ing. Jozefa Sluku, zúčastnili súťaže Mladý talent vo zváraní na SOŠ technickej v Čadci. Vyhlasovateľ a organizačný garant bola Sekcia odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania pri SOPK.

            Súťaž pozostávala z dvoch disciplín a to z virtuálneho zvárania na trenažéri a praktickej časti.  Naši žiaci si tak opäť mohli porovnať svoje praktické zručnosti so žiakmi iných škôl a odniesli si tak ďalšie nové skúsenosti.  

          • Školský ples

          • Vážené kolegyne a kolegovia, milí rodičia a priatelia školy, srdečne Vás pozývame na náš školský ples!

        • Imatrikulácie
          • Imatrikulácie

          • 24. október 2023 bol dôležitým dňom najmä v študentskom živote prvákov našej školy. Tento deň boli totižto oficiálne, za účasti vedenia školy, triednych učiteľov, učiteľského kolektívu a majstrov OV prijatí do „cechu strojárskeho a elektrikárskeho“.

            Z úst riaditeľa školy im bolo sľúbené, že:

             

            Na strednej škole zažijú  ťažké, ale aj  pekné chvíle,

            bude to tu niekedy drsné, ale aj priateľské a veľmi milé.

            Na našu školu sa tak ľahko nezabudne,

            zažijú  v nej spolu s učiteľmi a majstrami

            chvíle hektické, ale aj milé a kľudné.

             

            Pred prísahou si žiaci spolu s triednymi učiteľmi zasúťažili. Všetci sa veľmi tešili na kultúrne vystúpenia jednotlivých tried, ktoré žiaci pripravili pre svojich spolužiakov. Po pasovačke prisahali:

             

            Budem dbať o dobrú povesť SOŠ strojníckej tak,

            aby o moje remeslo mali záujem nielen v Považskej Bystrici,

            ale aj v celom Trenčianskom kraji a na celom svete.

            Ja chcem byť študentom spod bystrického hradu

            a tak budem robiť všetko preto,

            aby som mohol svoje vzdelanie úspešne zavŕšiť.                                                                              

            Pre tento cieľ musím všeličo vydržať,

            učenie hneď od začiatku vážne brať,

            tak vernosť stavu študentskému

            dnes musím prisahať.“

             

            Nasledovalo vyhodnotenie súťaží a odmenenie všetkých tried. Každý prvák z dnešnej imatrikulácie odchádzal s malým darčekom a s pocitom hrdosti, že sa oficiálne stal žiakom takej veľkej a úspešnej školy.

          • Literárna súťaž JURÍK očami MLADÝCH

          • Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch vyhlásila v mesiaci marec v minulom školskom roku 1.ročník celoslovenskej autorskej súťaže s názvom JURÍK očami MLADÝCH. Súťaž bola určená pre mladých ľudí od 15 do 25 rokov. Ich úlohou bolo napísať originálnu poviedku na ľubovoľnú tému.

            Cieľom takýchto súťaží je povzbudiť mladých ľudí v tvorbe literárnych diel. Teraz to bolo podľa vzoru majstrovského pera významného spisovateľa, novinára, politológa Ľuboša Juríka, ktorý dlhé roky žil a tvoril v Pezinku. 

            Z našej školy sa do súťaže zapojila Vanesa Zigová, žiačka II.D triedy. Hoci sa na prvých troch miestach neumiestnila, Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch jej udelila na Slávnostnom vyhodnotení, ktoré sa uskutočnilo dňa 29.09.2023 v Nových Zámkoch, diplom za účasť a osobitosť vyjadrovania.

            Vaneske za vzornú reprezentáciu patrí naša vďaka a veríme, že našu školu bude zastupovať  aj v ďalších ročníkoch tejto i podobných súťaží.

             

            Mgr. Eva Turčániová

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Čo je to Európsky deň jazykov (EDJ)?

            Je to skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa od r. 2001 Európsky deň jazykov oslavuje každý rok 26. septembra.

             

            Prečo oslavujeme EDJ?

            Upriamujeme tým pozornosť verejnosti na význam výučby a učenia sa jazykov, aby sme lepšie porozumeli plurilingvizmu a interkulturalite.

             

            Vedeli ste, že...?

            • Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov

            • Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike

            • Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna alebo plurilingválna, t.j. ľudia rozprávajú alebo aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch

             • Znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.

             

            Žiaci našej školy sa tiež zapojili do osláv Európskeho dňa jazykov. Na hodinách anglického jazyka žiaci z viacerých tried absolvovali lingvakvíz, zameraný na európske krajiny a jazyky. Pomocou tohto kvízu si žiaci priblížili nevyhnutnosť osvojenia si cudzieho jazyka a zároveň si pripomenuli jedinečnosť a kultúrne osobitosti jednotlivých európskych krajín. Sme presvedčení, že žiaci našej školy budú myslieť perspektívne a uvedomia si, že kľúčom k poznaniu ostatných národov je zlepšiť svoj jazykový status.

          • Plenárne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať dňa 21.09.2023 o 15:15 hod v priestoroch školskej jedálne SOŠ strojníckej. Po jeho skončení sa budú konať triedne rodičovské združenia 1. ročníkov. Tešíme sa na Vás! 

          • Seminár eTwinning Poľsko

          • Aj naša škola sa zapája do programov vzdelávania prostredníctvom európskych podporných vzdelávacích organizácií.

            V dňoch 6. až 9. septembra 2023 sa náš kolega Jaroslav Hamár zúčastnil semináru týkajúceho sa platformy eTwinning, konaného pod záštitou Erasmus+ v poľskom meste Gdyňa. Táto platforma je miestom, kde sa môžu stretávať všetky strany v sektore vzdelávania a nájdu si na nej aktuality, rozhovory, publikácie, praktické rady a príklady, kurzy, ale aj partnerov pre školské projekty Erasmus+.

            Taktiež sa mal možnosť  pozrieť na vyvrcholenie súťaže odborných zručností mládeže „Euroskills Gdaňsk 2023“, kde okrem testovania iných zručností boli aj súťaže vo výrobe strojných súčiastok prostredníctvom CNC obrábacích strojov, v robotizácii a automatizácii.

          • Účelové cvičenie 1. a 2. ročníkov

          • Žiaci prvých a druhých ročníkov v  dňoch 7. a 8. septembra 2023 absolvovali účelové cvičenie.

            Po výstupe  na považskobystrickú Kalváriu a chvíľke oddychu si na jednotlivých stanovištiach  vypočuli informácie zo zdravotnej prípravy, topografie a naučili sa niečo o zbraniach hromadného ničenia a civilnej obrane.

            Taktiež si mohli vyskúšať streľbu zo vzduchovky a hod granátom na cieľ. Počasie bolo priaznivé, a tak aj takýmto spôsobom mohli žiaci získať nové vedomosti  a zopakovať to, čo sa už naučili v predchádzajúcich rokoch. 

             

            Mgr. Martina Andrašková

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

          • Opäť sme otvorili brány našej školy a privítali späť po letných prázdninách našich študentov.

            Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj zástupcovia zamestnávateľov, pán František Lišaník, riaditeľ spoločnosti Mikrotech s.r.o. a pán Jaroslav Šedivý, riaditeľ spoločnosti Danfoss Power Solutions a.s.

            Tento školský rok je pre nás výnimočný. Bude sa niesť  v duchu osláv 90 rokov prípravy na odborné povolania. Je to skutočný dôkaz toho, že niečo na našej škole robíme dobre a že naši absolventi sú úspešní a žiadaní na pracovnom trhu.

            Želáme Vám, milí naši študenti, úspešný začiatok nového školského roka, pevné zdravie a šťastie, pretože keď nás bude sprevádzať zdravie a šťastie, všetko spolu úspešne zvládneme!

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci, slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024 sa uskutoční dňa 04.09.2023 o 08.30 hod. pred budovou školy. Žiaci 1. ročníkov prídu do školskej jedálne o 8:00 hod.

          • Oznam školskej jedálne pre študentov 1. ročníkov

          • Naša školská jedáleň funguje na elektronickom systéme stravovania cez aplikáciu STRAVA.cz 

            Študenti prvého ročníka, ktorí sa chcú stravovať, sa musia prísť OSOBNE ZAREGISTROVAŤ. Prineste si, prosím, so sebou napríklad ISIC kartu alebo kartu na autobus, prípadne Vám predáme čip na stravovanie, tu sa to zosníma a bude Vám pridelené IDENTIFIKAČNÉ ČÍSLO. Toto ID číslo sa bude používať pri platbe na účet ako variabilný symbol.

            Platba je možná aj v hotovosti, priamo v kancelárii školskej jedálne. Identifikačné číslo použijete pri registrácii v aplikácii Strava.cz, cez ktorú si budete môcť prihlasovať aj odhlasovať stravu.

            Cena stravenky je od 1.9.2023 3,10 eur.

             

            V prípade ďalších informácií ma, prosím, kontaktujte v čase od 7.00 hod. -14.00 hod. v kancelárii školskej jedálne.

            tel.číslo: 042/4340524 - Monika Surová

            email: kuchyna.sos@gmail.com

             

            Monika Surová 

            vedúca Jedálne SOŠ

          • Slávnostné ukončenie školského roku 2022/2023

          • Dnes sme spoločne ukončili školský rok 2022/2023 a našim žiakom sme zaželali krásne a pohodové prázdniny. Slávnosť sa niesla v duchu odmeňovania najlepších žiakov, ktorí získali ceny za výborný prospech alebo za reprezentáciu školy v rôznych súťažiach. Ďalší boli odmenení za výhry v disciplínach počas včerajšej Letnej olympiády SOŠ strojníckej.

            Stalo sa totiž tradíciou, že vždy v lete máme u nás v škole športovú olympiádu. Školská olympijská hymna, zapálený olympijsky oheň, vlajky v rukách zástupcov jednotlivých tried, olympijsky sľub – to všetko vybudí žiakov školy k fantastickým športovým výkonom. Mnohé, niekedy aj uletené disciplíny zaručujú zábavu, ale aj tvrdý, nekompromisný boj o prvenstvo, ktoré znamená pre víťaznú triedu zisk putovného pohára riaditeľa SOŠs a nemalú finančnú odmenu zo Združenia rodičov SOŠs.

            Užite si, milí žiaci, voľné dni! Všetci učitelia a majstri Vám prajú krásne prázdniny, dobre si oddýchnite, zabavte sa a v septembri sa opäť vidíme.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Dňa 30.6.2023 piatok bude upravený čas na výdaj obedov z dôvodu odovzdávania vysvedčení od 9.30 hod do 12.00 hod. Výdajný čas platí pre všetky školy a zamestnancov škôl.

            Monika Surová
            vedúca Jedálne SOŠs

          • OZNAM PRE ZÁUJEMCOV O KURZY CUDZÍCH JAZYKOV

          • Jazyková škola v Trenčíne je jedinou jazykovou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a má svoje elokované pracoviská aj v Prievidzi, Považskej Bystrici a Púchove. Vyučovanie na jazykovej škole bude prebiehať aj on-line formou.

            Všetkým záujemcom, ktorí chcú v budúcom školskom roku 2023/2024 navštevovať kurzy cudzích jazykov v Jazykovej škole Trenčín oznamujeme, že vstupné testy sa budú konať v dňoch 26. a 27.6.2023 o 16.00 a zápis v dňoch 28. a 29.6.2023 v čase od 14.00 do 17.00.

            Vstupné testy sú určené záujemcom, ktorí chcú nastúpiť do vyššieho ročníka. Začiatočníkom stačí prísť na zápis.